Ανδρικοί Τύποι Σώματος Στο Γυμναστήριο

Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω σας, βλέπετε πως το σώμα σας δεν ταιριάζει με κανένα άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε σώμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία καθορίζονται γονιδιακά. Έτσι λοιπόν, ο κάθε τύπος σώματος ή σωματότυπος είναι μοναδικός.

Ανδρικοί Τύποι Σώματος

Χρήσιμο είναι να μάθετε τον σωματότυπο σας, για να προσαρμόσετε την προπόνηση και τη διατροφή σας, ώστε να μπορέσετε να πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε για το σώμα σας.

Προσπαθείτε να πετύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο φυσικής κατάστασης ή σωματικής διάπλασης; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο του σώματός σας.

Η αναγνώριση του σωματότυπου σας πριν την διατροφή και την άσκηση, είναι πολύ κρίσιμο σημείο.

Η γνώση των φυσικών τάσεων του σώματος, μπορεί να σας βοηθήσει να εργαστείτε με αυτό, αντί να το ανταγωνίζεστε. Έτσι θα μπορείτε να προσαρμόσετε ένα μοναδικό για σας πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες.

Επιπλέον, θα μπορείτε να ορίσετε ρεαλιστικούς στόχους, που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στο ιδανικό για σας αποτέλεσμα.

Οι 3 Κύριοι Τύποι Σώματος

Οι τρεις βασικοί τύποι ανθρώπινου σώματος σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του είναι:

  • Ενδομορφικός
  • Μεσομορφικός
  • Εκτομορφικός

Αυτές οι κατηγορίες της ανθρώπινης διάπλασης ή ο όρος του σωματότυπου, αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1940 από τον ψυχολόγο William Herbert Sheldon.

Ορισμένες πτυχές της θεωρίας του Sheldon σήμερα έχουν απορριφθεί, καθώς σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο τύπος του σώματος, παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της σωματικής διάπλασης και στην αθλητική απόδοση.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, διαπίστωσε ότι οι άνδρες με μεσομορφικό τύπο σώματος, είχαν καλύτερη απόδοση από εκείνους που είχαν εκτομορφικό, όταν υποβλήθηκαν σε ασκήσεις squat και πάγκου.

Το συμπέρασμά της μελέτης ήταν, ότι ο τύπος σώματος θα μπορούσε να αξιολογήσει καλύτερα και να καθορίσει, τις αθλητικές δυνατότητες. Από την Cardio πλευρά επίσης, μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός μεσομορφικού-εκτομορφικού, έδειχνε μεγαλύτερη ικανότητα και βελτίωση στην αερόβια προπόνηση.

Παρόλο που κάποια σωματικά χαρακτηριστικά, δεν μπορούν να αλλάξουν, γιατί είναι προκαθορισμένα γενετικά, όπως είναι η σκελετική δομή, κάποια άλλα μπορούν να τροποποιηθούν.  Έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο η διατροφή όσο και η προπόνηση, μπορούν να επηρεάσουν τον σωματότυπό σας, επιτρέποντάς σας να αλλάξετε το σενάριο με την πάροδο του χρόνου.

Πρέπει να γνωρίζετε τον τύπο του σώματός σας, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές του.

Εκτομορφικός

Ο εκτομορφικός σωματότυπος τείνει να είναι ισχνός, με λεπτή μέση και ελάχιστη εναπόθεση λίπους. Αγωνίζεται να αυξήσει το βάρος του, είτε ως σωματικό λίπος είτε ως μυϊκή μάζα. Μπορεί να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού και να παραμένει ίδιος ακόμα και όταν το μυϊκό βάρος είναι ο μεγαλύτερος στόχος του.

Τα χαρακτηριστικά του είναι άπαχο σώμα, μακριά άκρα και αδύνατο μυϊκό σύστημα. Ακόμα κι αν καταφέρει να αυξήσει το βάρος του, μπορεί να μην είναι καθόλου εμφανές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένος να είναι πάντα αδύναμος. Με την κατάλληλη προπόνηση μπορεί να γίνει εξαιρετικά δυνατός και να βελτιώσει σημαντικά την σωματική του εμφάνιση.

Ωστόσο αν θελήσει να αυξήσει το βάρος, θα μπορεί να επιλέξει μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, με αρκετά γεύματα την ημέρα.

Μεσομορφικός

Ο μεσομορφικός τύπος σώματος, έχει φαρδύς ώμους, στενή μέση και σχετικά λεπτές αρθρώσεις. Είναι αρκετά δυνατός, αθλητικός και με ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα.

Εν ολίγοις, έχει φυσική τάση να είναι πάντα σε φόρμα. Διατηρεί πολύ εύκολα το ιδανικό βάρος του και την καλή φυσική του κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γυμνάζεται ή θα μπορεί να ακολουθεί μια ανθυγιεινή διατροφή και να ξεφεύγει για πάντα! Σίγουρα όχι.

Ενδομορφικός

Ο ενδομορφικός τύπος έχει βαρύτερη οστική δομή, φαρδύς γοφούς και πλαδαρή κοιλιά. Ο μεταβολισμός του είναι αργός. Παίρνει εύκολα βάρος και συνήθως αγωνίζεται να το χάσει.

Η κατασκευή του είναι λίγο πιο πλατιά και με άκρα κοντύτερα από τους άλλους δύο. Μπορεί να έχει ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα, η οποία όμως δεν διακρίνεται, γιατί την καλύπτει η μεγάλη εναπόθεση λίπους.

Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται από την μεγάλη κλίση που έχει προς την παχυσαρκία, από οποιονδήποτε από τους άλλους τύπους σώματος και δυσκολεύεται περισσότερο στη γράμμωση.

Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι πάντα υπέρβαρος ή λιγότερο υγιής. Μπορεί πραγματικά να έχει κάποια πλεονεκτήματα στην προπόνηση, λόγω της πρόσθετης μυϊκής του μάζας. Αλλά για να κερδίσει το ιδανικό βάρος, θα χρειαστεί σκληρή δουλειά!

Σχολιάστε