DailyGoal.gr Logo
Elena Hotel
21/07 Κολυμβηση Ο  Διαθεσόπουλος, ο Ριχάρδος ο Γ΄ και το «βασίλειο» της ΚΟΕ

Ο Διαθεσόπουλος, ο Ριχάρδος ο Γ΄ και το «βασίλειο» της ΚΟΕ

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης με τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας...

Κείμενο: Αγγελική Βύζικα  |  Δημοσίευση: 21/07/2015 16:01

Της Αγγελικής Βύζικα

Η σύνδεση του Δημήτρη Διαθεσόπουλου με τον Ριχάρδο τον Γ΄ είναι καθαρά προσωπική αν και οι βίοι τους είναι εντελώς αντίθετοι. Ο λόγος απλός. Πολλοί δημοσιογράφοι, ομολογώ και τη δική μου ενοχή, αρκετές φορές, τον παρουσιάζαμε ως ηγεμόνα.

Ο Άρχοντας της πισίνας, που αρνείται να αφήσει τον θρόνο του. Ακόμη και κάποιος που τον γνωρίζει καλά, παρασύρεται και πέφτει στην παγίδα. Εδώ δεν είναι. πολλά τα λεφτά Άρη, είναι πολλά τα χρόνια. Αντίθετα από τον Ριχάρδο τον Γ΄ , βασιλιά της Αγγλίας τον τελευταίο του Οίκου της Υόρκης και τελευταίο της δυναστείας των Πλανταγενετών, που αναζητούσε ένα άλογο χαρίζοντας ένα βασίλειο, για την κάνει, όταν ηττήθηκε στη μάχη του Μπόσγουορθ, από τους Τύδωρ, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, μένει και επιμένει.

Από τους μακροβιότερους προέδρους ελληνικής αθλητικής ομοσπονδίας, της Κολυμβητικής (ΚΟΕ, 1984 - 1990 τότε ΕΚΟΦ, 1990 - 1993 μέλος ΔΣ ΕΚΟΦ και από το 1994 έως και το 2016 πρόεδρος), δεν προέρχεται από βασιλικό Οίκο, αλλά αποδεικνύει κάθε μέρα ότι θα έδινε και την ψυχή του, για το δικό του «βασίλειο» αυτό της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ριχάρδου έγιναν δύο σημαντικές εξεγέρσεις: η πρώτη το 1483 από τον Ερρίκο Στάφορντ, που κατέληξε στην εκτέλεση του δούκα και η δεύτερη (1485) με τους Ερρίκο Τύδωρ και το θείο του, Τζάσπερ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Δημήτρη Διαθεσόπουλου, έχουν γίνει πολλά. Απεργίες και διαμαρτυρίες διεθνών, παράπονα προπονητών και αθλητών, αλλά και πολλές επιτυχίες. «370 μετάλλια έχει πάρει αυτή η ομοσπονδία στην ιστορία της, από το 1926 και τα 369 κατά τη διάρκεια της θητείας μου και κάποια «παπαγαλάκια» λένε ότι αποτελώ τροχοπέδη για την ομοσπονδία. Που είχε 3 αθλήματα και έχει φθάσει στα 6 και σύντομα τα 7. Που είχε 38 σωματεία και έχει φθάσει τα 500» εξηγεί με παράπονο.Φανερά εκνευρισμένος ίσως όταν τα λέει αυτά βαθιά μέσα του, να αναζητά το δικό του.άλογο για να δραπετεύσει. από το δικό του πεδίο μάχης.

Από το Μεξικό στο Βόλο το Παγκόσμιο Νέων Γυναικών πόλο

Κι όμως όταν χτυπά το τηλέφωνο και από την  Παγκόσμια Ομοσπονδία (FINA) του ζητούν να αναλάβουμε ως χώρα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Νέων γυναικών, καθώς το Μεξικό αδυνατεί,  τα ξεχνά όλα και ρίχνεται και πάλι στη. μάχη, αφήνοντας το άλογο, για μετά το 2016.«Εάν στη σημερινή Ελλάδα, που όλοι μας έχουν γυρίσει την πλάτη, που μας έχουν βάλει την ταμπέλα, η χώρα στην οποία δεν έχουμε εμπιστοσύνη και δεν τηρεί τους κανόνες προσαρμογής στα διεθνή δεδομένα, προς αυτούς που χρωστά και στηρίζεται. Αν η Παγκόσμια Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων 210 χωρών (μέλη της FINA) το πρώτο τηλέφωνο που έκανε ήταν στην ελληνική Ομοσπονδία και τον πρόεδρο της, αυτό κάτι σημαίνει. Και εμείς φυσικά ανταποκριθήκαμε άμεσα και σε 24 ώρες λύθηκαν όλα τα προβλήματα και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Νέων γυναικών (U20), θα διεξαχθεί στο Βόλο. Είχαμε διοργανώσει το ίδιο, το 2013 στην ίδια πόλη και είχαμε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.  Αυτό είναι και πολιτικό μήνυμα, γιατί δείχνει ότι η Ελλάδα σε κάποιους χώρους δράσης της έχει χτίσει, από την παρουσία και το έργο ανθρώπων, από τη δουλειά ανθρώπων έχει χτίσει μια μεγάλη εμπιστοσύνη, μια μεγάλη αποδοχή και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στα διεθνή δρώμενα. Και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα, όταν όλοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα. Αυτό μας τιμάει και το αποδεχθήκαμε, γιατί έχουμε και μια ικανότατη ομάδα, που στο τελευταίο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης, στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό».

Παραδοσιακά στο Βόλο χωρίς οικονομική επιβάρυνση της Πολιτείας
Όσο για τη βοήθεια και τη στήριξη, που προσφέρουν οι Πολιτειακές Αρχές στο Βόλο, είναι δεδομένες: « Ο Βόλος διοργανώνει το 4ο παγκόσμιο πρωτάθλημα και με γνώμονα τα προηγούμενα 3 επιτυχέστατα υπάρχει πλήρης αποδοχή και συμπαράσταση. Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο κόσμος της πόλης το αγκάλιασαν ως «μάνα εξ ουρανού» και θέλω να σημειώσω, ότι η διοργάνωση αυτού του παγκοσμίου πρωταθλήματος δεν θα επιβαρύνει δεκάρα το ελληνικό δημόσιο, τη ΓΓΑ και τον προϋπολογισμό της ομοσπονδίας. Τουναντίον θα τον βοηθήσει. Το πώς θα διοργανωθεί το ξέρουμε εμείς, όπως έχουμε κάνει και άλλες 8 διοργανώσεις, χωρίς να έχουμε επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά ούτε ένα ευρώ. Και αυτή είναι η απάντησή μου σε κάποιους μεγαλοσχήμονες που έχουν μεγάλη γλώσσα και κοντά μάτια. Για να βλέπουν την πραγματικότητα, τις αξίες και την αλήθεια».

«Την ευχή τους ήθελα όχι τα λεφτά τους»
Πραγματικά ενοχλημένος με τη συμπεριφορά της Πολιτείας, που δείχνει να μην καταλαβαίνει το εύρος της εμπιστοσύνης της Παγκόσμιας ομοσπονδίας:«Είμαι πραγματικά ενοχλημένος που δεν με πήραν να μου πουν, μπράβο ρε παιδιά είναι τιμή για την πατρίδα μας, έχετε την ευχή μας. Γι αυτό τους πήρα για την ευχή τους. Η γιαγιά μου, μού  έδινε την ευχή της όταν έκανα κάτι.. Έτσι και αυτοί να πάρουν και να πουν. Διαθεσόπουλε εμείς δεν μπορούμε να σου δώσουμε τίποτα, αλλά έχεις την ευχή μας. Στοιχίζει η ευχή; Η καλή κουβέντα, μπράβο ρε φίλε να το δούμε και να το χαρούμε κι εμείς. Και τους είπα δεν θέλω σεντ. Η Ομοσπονδία όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί, αλλά θα γλιτώσει το ταξίδι στο Μεξικό, που στοιχίζει 50 χιλιάδες ευρώ συν τα έξοδα φιλοξενίας της εθνικής στο Βόλο, που θα καλυφθούν από τη διοργάνωση. Και αντί να πουν μπράβο που παίρνεις την ευθύνη και μέσα σε 20 ημέρες θα γίνουν όλα αυτά, τίποτα. Όλα αυτά τα κάνει μια Ομοσπονδία που έχει πάρει από πέρυσι (σ.σ. τέλος του 2014) 800 χιλιάδες ευρώ, έναντι του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της 2.140 εκατομμύρια και δεν χρωστάει  δεκάρα σε υπάλληλό και εργαζόμενο της, δεν χρωστάει δεκάρα σε ΙΚΑ και εφορία και δεν έχει διακόψει κάποια αθλητική της δραστηριότητα. Αυτή είναι η ΚΟΕ. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν μπει λουκέτα και αμπάρες και εμείς συνεχίζουμε».

Το Παγκόσμιο Υγρού στο Καζάν
Μια από τις μάχες, που πρόκειται να διεξαχθεί είναι και αυτή του Παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου στο Καζάν (24 Ιουλίου-9 Αυγούστου) εν μέσωοικονομικής ασφυξίας μια αποστολή 59 αθλητών  περιμένει να ταξιδέψει για να διακριθεί. «Καταρχήν τηρουμένων των αναλογιών και  με τα δεδομένα προβλήματα εμείς ως Ομοσπονδία τα είχαμε κανονίσει για να ταξιδέψουν κανονικά οι εθνικές ομάδες. Πάνε 6 Εθνικές ομάδες, κολύμβηση, συγχρονισμένη, καταδύσεις, ανοιχτή θάλασσα και πόλο δύο ομάδες, ανδρών και γυναικών. Φυσικά είναι ένα μικρό θαύμα βάσει των τελευταίων προβλημάτων, αλλά έχοντας ένα καλό όνομα και ένα καλό πρόσωπο στο χώρο των aquatics και ιδιαίτερα της FINA, μπορούμε και αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματά μας. Στο Καζάν θα πάμε με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των εθνικών ομάδων. Η Εθνική ανδρών είναι στη Σερβία, οι γυναίκες στο Καρπενήσι, η ανοιχτή θάλασσα και κάποια παιδιά από το κολύμπι είναι στην Αλεξανδρούπολη και κάποια άλλα παιδιά σε διάφορα άλλα μέρη. Η συγχρονισμένη ήταν στο Βόλο, θα συνεχίσει την προετοιμασία της στην Αθήνα έως ότου αναχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένης της κατάστασης της χώρας, αυτά είναι θαύματα, που προσπαθούμε να κάνουμε. Εδώ, έπρεπε να είχαμε κλείσει, να τους είχαμε στείλει στα σπιτάκια τους και όπως πηγαίναμε», δηλώνει θυμωμένος ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

«Κόπηκε ο δημοσιογράφος για να σωθεί η Ελλάδα»
Θυμωμένα απαντάει και για τον δημοσιογράφο, που τελικά «κόπηκε» από την αποστολή: «Δεν τον κόψαμε εμείς, η Πολιτεία τον έκοψε γιατί με τα χρήματα που θα στοίχιζε ο δημοσιογράφος, θα σωθεί η Ελλάδα. Αν είναι να σωθεί η Ελλάδα, συμφωνώ και καλά έκαναν και τον έκοψαν. Αν όχι νομίζω ότι είναι μια ενέργεια, που πλήττει το άθλημα, τις εθνικές ομάδες και το χώρο της δημοσιογραφίας. Γιατί ένα τέτοιο γεγονός χρειάζεται κοντά, ένα άτομο από τα media, που να προβάλλει τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών μας, να δίνει την πληροφόρηση, αλλά και να είμαστε μέσα στα διεθνή τεκταινόμενα που θα συμβούν στο Καζάν, όπως θα ενημερώνονται όλες οι χώρες του κόσμου».

«Δεν ξεφεύγουμε από τη γενική μιζέρια»
Όσο για τους στόχους της ελληνικής αποστολής ο πρόεδρος της ΚΟΕ είναι ξεκάθαρος: «Πηγαίνουμε με τους καλύτερους δυνατούς στόχους, για τις καλύτερες δυνατές διακρίσεις, όπως πήγαμε και στη Βαρκελώνη. Θα μου πεις είχαμε τεράστια προβλήματα. Οι προετοιμασίες που έχουμε κάνει είναι με κλειστά κολυμβητήρια με μεγάλες δυσκολίες, με έλλειψη χρημάτων δεν μπορείς να κάνεις σωστή προετοιμασία. Όλα τα κάναμε μίζερα και στο βαθμό που μπορούμε. Φυσικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την ανέχεια που μαστίζει τη χώρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα λειτουργούμε κι εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Το πιο πετυχημένο «βασίλειο» από άποψη μεταλλίων
Για το «βασίλειό» του την ΚΟΕ, μια Ομοσπονδία που μαζεύει τις μισές επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού, δεν απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης-υλικά κυρίως-μιλάει με περηφάνια και όχι άδικα: «Ποιες μισές, παραπάνω. Η ΚΟΕ έχει το 40% των επιτυχιών του ελληνικού αθλητισμού και το 60% όλες οι υπόλοιπες. Η ΚΟΕ μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει πάρει 17 μετάλλια. Έξι μετάλλια από τα 11 που πήραμε στο Μπακού ήταν της ΚΟΕ, και 11 στο Πανευρωπαϊκό τεχνικής κολύμβησης στο Βελιγράδι. Χρυσά, αργυρά, χάλκινα. Ποια άλλη ομοσπονδία έχει πάρει 17 μετάλλια, μέσα σε 10 ημέρες, σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα».

Οι καρεκλοκένταυροι και οι δράκοι
Η ΚΟΕ συνεχίζει, υπάρχει, ζει, γιατί έχει όραμα, γιατί έχει γνώση, γιατί έχουμε εμπειρία, γιατί έχουμε βούληση και θέληση, γιατί έχουμε αποδοχή, γιατί μας αναγνωρίζει όλος ο κόσμος και γιατί υπάρχει ικανότητα σε αυτόν το χώρο  και αυτό το στέλνω ως μήνυμα και κάποιους που επιβουλεύονται και βλέπουν δράκους και τερακότες στον αθλητισμό. Βγήκε κάποιος προχθές και έλεγε ότι ο υπουργός θέλει να αλλάξει τον αθλητισμό και κάποιοι καρεκλοκένταυροι όπως ο Βασιλακόπουλος και ο Διαθεσόπουλος στέκονται εμπόδιο στον ελληνικό αθλητισμό. Μιλάω για μένα και αν με όλα αυτά έχω κάνει κακό στην Ομοσπονδία μου...» Τα αποσιωπητικά δικά μου, καθώς σταματάει και εδώ κλείνει η συζήτηση. Τελικά τώρα που έφθασα στο τέλος αυτής της κουβέντας με τον πρόεδρο της ΚΟΕ, τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο σκέφτομαι μήπως έπρεπε να τον συγκρίνω με έναν άλλο Ριχάρδο, αυτόν τον Λεοντόκαρδο, ο οποίος προτιμούσε χίλιες φορές να μάχεται παρά να κάθεται στο θρόνο του!!!

comments powered by Disqus

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ